Yemek krizleriyle baş etme yolları
Sadece karantina özelinde değil, hemen hemen canımız her sıkıldığında aklımıza ilk gelen şeylerden biri yemek yemek oluyor. Ancak bu durumun baş göstermesinin tek sebebi can sıkıntısı değil. Psikoloijk olarak yaşanılan durumlar, hormonal değişimler ya da besin yetersizlikleri, bir anda gelen ve uzun süre sizi etkileyen açlık krizlerine sebep olabiliyor. Peki nasıl başa çıkmak gerek derseniz gelin beraber inceleyelim;
Tatlı krizleri
Dengesiz kan şekeri seviyesi, tatlı krizi yaşamanızın başlıca sebeplerinden biri. Yeterli protein almamak ya da nişasta içeren yiyecekleri fazla tüketmek de bu duruma neden olabiliyor. Düşük karbonhidratlı bir diyet uyguluyorsanız da tatlı yemek istemeniz gayet normal. Böyle anlarda yapmanız gereken, ilk önce tatlı patates, kabak, hindistancevizi, üzüm ve çilek gibi doğal şekerli yiyeceklere şans vermek. Yorgunluktan dolayı da kaynaklanabilen tatlı krizleri için uyku düzeninize de dikkat etmenizde fayda var.
Tuzlu krizleri
Tuzlu bir şeyler yeme arzusundaysanız, susuz kalmış olma ihtimaliniz bir hayli yüksek. Tuzlu yiyecekler yemeyi engellemenin en iyi yolu ise pancar, kereviz ve havuç gibi doğal tuz oranı daha yüksek yiyecekler tüketmek ya da yemeklere pembe Himalaya tuzu gibi kaliteli tuzlar eklemek… Ayrıca yeteri kadar su içtiğinizden emin olun.
Kafein krizi
Elbette pek çoğumuz için sabahları kahve içmeden kendimize gelmek pek mümkün olmuyor. Ancak gereğinden fazla tüketiyorsanız, düşük demir seviyesinin habercisi olabilir. Bunun için de fasulye, kabuklu deniz ürünleri, ıspanak, kırmızı et, kinoa ve tofu gibi demir açısından zengin yiyecekler yiyebilirsiniz.
Abur cubur krizleri
Tüm krizlerin içerisinde belki de en tehlikeli olanı olabilir. Zira abur cubur yemek, beynin dopamin salgılamasına ve beynimizin zevkli olarak algıladığı diğer kimyasalları serbest bıraktığı ödül sistemini uyarabilir. Bu tarz isteklerin üstesinden gelmek daha zor olabiliyor. Aza indirmenin en iyi yolu, yediğiniz işlenmiş gıdaların miktarını sınırlamak, güne başladığınız andan itibaren sağlıklı ve besleyici gıdalara yer vermek…