Tahinin 5 şaşırtıcı faydası
Her ne kadar herkesin damak tadına hitap etmese de tahin, hem tatlı hem de tuzlu yiyeceklerle uyum sağlayabililiyor ve besin içeriği bakımından zenginliğiyle dikkat çekiyor. Öğütülmüş susam tohumlarınden elde edilen tahin, mutfaklarda kalıcılığı hak eden yıldız besinler arasında yer alıyor. O halde gelin salatalar, ızgara ve kızarmış etler ya da kek, kurabiye gibi tatlılarla tükettiğimiz tahinin sağlık açısından faydalarına hep birlikte göz atalım.
Yüksek besin değeri
Tahin, omega-3 ve omega-6 yağ asitleri bakımından oldukça zengindir. Her ne kadar susamın yağ içeriğinin yüksek olmasına kafaları kurcalasa da bu yağların yüzde 90'ının iyi yağ olduğunu belirtmekte fayda var. Bir çorba kaşığı tahin ezmesi 85 kalori içerir ve bu kalorilerin 65'i esansiyel yağlardır. Tahin, B1 vitamini, demir, magnezyum, fosfor, manganez ve bakır bakımından da güçlüdür. Bir yemek kaşığı tahin 3 gram protein demektir. Temel vitaminler ve diğer besinlerdeki zenginliği göz önüne alındığında, kontrollü miktarlarda tahin tüketmenin sağlığa fayda sağlayacağı düşünülebilir.
Zihni güçlendirir
Yukarıda da belirtildiği gibi, tahin sağlıklı omega-3 ve omega-6 yağ asitleri ile doludur. Bu yağ asitleri vücuttaki sinir dokularının gelişimini hızlandırır. Bu da beynin sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur. Ayrıca tahin, Alzheimer hastalığının gelişimini yavaşlatmaya da pozitif yönlü bir etki edebilir.
Kalp sağlığını koruyabilir
Araştırmaya göre, omega-3 yağ asitleri sadece vücuttaki kolesterol seviyelerini düşürmekle kalmaz, aynı zamanda inflamasyonun neden olduğu kardiyovasküler hastalıkların tedavisine de yardımcı olur. Bir çay kaşığı tahin içinde 8 gram yağ bulunur. Ancak bu yağların % 80'i doymamış olduğu için kalp sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur.
Antioksidan etkisi vardır
Tahin'den alınan önemli minerallerden biri de bakırdır. Tahin, ağrıyı hafifletme ve iltihabı azaltma yeteneği ile bilinir ve romatoid artrit semptomlarının tedavisinde etkili olan anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Ayrıca tahin, astım hastalarında hava yollarının genişlemesine de yardımcı olabilir. Astımlı hastalar tahini, semptomlarını hafifletmeye yardımcı olan magnezyum içerdiğinden dolayı tercih edebilirler.
Tüm bunların dışında tahinin, bağışıklık sistemine yani vücut direncinin artırılmasına, toksinlerin vücuttan atılmasına, göz sağlığına, kemik gelişimine, cilt ve saç sağlığına da olumlu etkileri vardır.