Be Well

Şifalı bitkiler: Ginseng

Vücuda sağladığı pek çok yararla birlikte ginseng, her daim elimizin altında olması gereken bir bitki.
ginseng chinese herbal medicine no people color image photography digital zoom series indoors studio shot chinese medicine drug healthcare and medicine healthy eating ingredient wellbeing alternative medicine chinese culture traditional culture nutritional supplement food and drink freshness two objects vertical root handwriting calligraphy herb chinese script herbal medicine text plate close-up eating utensil directly above bird animal lobster sea life seafood food plant

Hasta olduğumuzda ya da enerjiye ihtiyaç duyguğumuz zamanlarda bitkiler, çoğu zaman ilaçlardan çok daha başarılı görevler görüyor. Hem de zararsız bir biçimde... Sağlıklı olmanın yanı sıra fit bir vücuda sahip olmak için de yöneldiğimiz farklı bitkiler arasında dönem dönem bazıları o kadar ses getiriyor ki bilinirlikleri bir anda artıveriyor. Favoriler arasında gösterilen yeni bitkimiz ise ginseng...

Ginseng Nedir?

İlk önce bitkinin kendisini açıklamakta fayda var. Uzakdoğu kültüründe de çok uzun yıllardır kendine yer bulan, demir, çinko ve mineraller açısından zengin olan ginseng, bir kök bitkisi. Görünüş itibariyle ise zencefile oldukça benziyor. Yavaş büyüme özelliğine sahip olarak, ne kadar büyüdüğüne bağlı bir şekilde üç sınıfa ayrılıyor; taze, beyaz ve kırmızı ginseng... Amerikan ve Asya ginsengleri ise en bilinen türlerinin başında geliyor.

Ne İşe Yarıyor?

- Güçlü bir antioksidan özelliği sağlayarak özellikle grip ve nezle gibi durumlarda bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor.

- Beyin fonksiyonları iyileştirmeye yardımcı oluyor.

- Bedensel ve zihinsel olarak hissedilen yorgunluğun önüne geçerken vücuda enerji verme gibi bir özelliğe de sahip.

- Ginseng, kanser riskini azaltma konusunda yapılan araştırmalar sonucunda önemli bir yere sahip.

- Pekçok çalışma, ginsengin kan şekerini düşürme ve diyabet tedavisine yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Nasıl Kullanılır?

Ginseng kökü, tek bir şekilde kullanılmıyor. Yani kullanım açısından size fazlasıyla özgürlük alanı tanıyor. Çiğ olarak tüketilebileceği gibi sıcak suyla demlenerek çay şeklinde de ginsengten faydalanmak mümkün. Ayrıca kapsül ya da tablet şeklinde versiyonları da bulunabiliyor.

Herhangi bir zararı var mı?

Bilinen ciddi yan etkileri olmamasına karşın, her şeyde olduğu gibi ginsengi de dozunda kullanmak da fayda var. Ayrıca vücudunuzun alerjik bir tepki göstermemesi adına haftada bir ya da iki kere tüketmekle başlayabilirsiniz.

Tags

Tavsiye edilen içerikler