Pirinç ve bulgura alternatif: Kinoa
Türk mutfağında ana yemeğin yanında pilav ya da makarna tüketilmesi oldukça yaygın. Bu tarz “yan” yemeklerin yüksek yağ ve tuzla pişirilmesi de sağlıklı olma durumunu zaten ortadan kaldırıyor. Ancak yerini elbette ki daha sağlıklı bir alternatifle doldurabilmek mümkün. Pirinç, bulgur ya da makarnaya daha sağlıklı bir seçenek olarak ise karşımıza kinoa çıkıyor. Tahılı andıran görüntüsünün yanında aslında bitki grubuna giren kinoa, diyet listelerinin de vazgeçilmez bir parçası konumunda son zamanlarda. Faydalarını henüz bilmeyenler için hemen sıralayalım;
- Magnezyum, çinko, potasyum ve demir açısından bir hayli zengin.
- İçerdiği demir ile de kansızlıkla ilgili şikayeti bulunanlar için sağlıklı bir alternatif.
- Yüksek oranda protein ve lif içermesi, özellikle vegan beslenenler için değerli bir besin haline getiriyor kinoayı.
- Glisemik indeksinin düşük olmasıyla kan şekerini kontrol altında tutuyor ve uzun süreli tokluk hissi sağlıyor.
- Sağladığı tokluk hissiyle beraber kilo vermeye de yardımcı oluyor.
- Gluten içermemesi de önemli artılarından biri.
- Kinoa, serbest radikalleri nötralize eden antioksidanlar açısından zengin ve bu sayede pek çok hastalıkla savaşıyor.