Be Well

Modern çağın fermente iksiri; Kombucha

Kendinize görev belirleyip kombucha kürünü deneyin. Anatominizdeki değişime inanamayacaksınız.
beer alcohol beverage drink bottle beer bottle person human

Günden güne değişen yeme-içme trendleri arasında en sağlıklı olanlarından birisi, kombucha. Ülkemizde ise bunu markalaştırmayı başaran isim ise Esra Özcan. Başarılı girişimcinin yarattığı Kombucha 2200 markası birbirinden farklı seçenekleriyle  üçüncü akım kahve dükkanları ve mağazalarda. 

Son zamanlarda fermente içeceklere olan ilgi hızlı bir şekilde artıyor. Kombucha da bunlardan biri. Bu içecekten bizlere bahsedebilir misiniz?

Kombucha fermente edilmiş, soğuk içilen, hafif asitli ve kendinden gazlı, probiyotik, yararlı enzim ve aminoasitler içeren sağlıklı bir içecek alternatifidir. Kombuchayı en basit şekilde hafif bir çay sirkesi olarak düşünebilirsiniz.

İyi bakteriler neden önemli?

Bağışıklık sistemi ve daha birçok vücut içi mekanizma ile direkt ilişkili olan bağırsak sağlığı, sağlıklı bağırsak florasından başlar. Sağlıklı bir bağırsak florasının olmazsa olmazı olan probiyotikler de, tam da bu sebeple sağlıklı bir beslenme planında kesinlikle yer alması gereken besinlerdir.

FYZ_2399 copy.jpg

Peki probiyotik nedir?

Probiyotikler, bağırsak duvarlarında yaşayan, çoğu laktik asit bakterileri grubundan olan, beslenme yoluyla yeterli miktarda alındığında kişinin sağlığını olumlu yönde etkileyen canlı mikroorganizmalardır. Probiyotikler bağırsak florasının dengesini sağlayıp zararlı mikroorganizmaların çoğalmasını engeller, immün sistemi şekillendirmesinin yanısıra intestinal epitel homeostazını sağlar. Bazı mineral ve vitaminlerin biyo-yararlanımını artırır, bağırsak geçirgenliğini düzenler.

Vücudumuzda probiyotik yararlarının görülebilmesi için, bu mikroorganizmaları içeren besinlerin düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Doğal yoldan probiyotik almamızı sağlayacak gıdaların başlıcaları kombucha, sirke ,yoğurt, kefir, boza ve tarhana gibi yararlı bakteriler tarafından fermente edilerek oluşmuş gıdalardır.

Sadece bağırsak sağlığına yararlı değil. Aynı zamanda bağışıklık da güçlendirici. Bilmediğimiz başka yararları var mı kombuchanın?

Kombuchayı araştırdığınızda bunu içsem herhalde ölmem gibi bir hisse kapılabilirsiniz. Ancak kombucha bağırsak sağlığındaki yüksek etkisine bağlı olarak tüm sağlık üzerinde etki gösteriyor. Araştırma ve yazılara bakıldığında cilt hastalıklarından, alerjilerden, otoimmun rahatsızlıklarından tutun da şeker dengelenmesine kadar birçok sorunda etkili olduğu görülüyor.

Türk halkının damak yapısına uyuyor mu? Tepkiler nasıl?

Aslında kombuchanın tadı kullanıcılar tarafından ilk zamanlar biraz daha yadırganıyordu. Aynı zamanda da daha önce ki değişik deneyimlerden ve duyumlardan önyargıda vardı. Ancak zaman içinde kombuchanın hem nasıl bir içecek olduğunun anlaşılması hem de insanlarımızın bu tat anlamında damak tatlarının geliştiğini memnuniyetle izliyoruz. Bizim ürünlerimizin raf ömürleri iki sene önce 2 ayken şu anda 6 aya çıktı. Kombucha şişede durdukça yaşayan bir içecek. Bu süre zarfında da daha çok aside olan ve tadı daha keskinleşen bir içecek. Şu anda 6 aylık kombuchaları bile hafif bulan kombucha severler var. Buda bizi çok memnun ediyor açıkçası. Aynı zamanda markamızın önem verdiği içilebilir bir aside ve lezzet, Kombucha 2200’ün tercih edilmesindeki en büyük sebeplerden tabii ki.

Evde kombucha yapabilir miyiz? Zahmetli bir iş mi?

Tabii ki yapabilirsiniz. Evde kombucha yapmak hiç zor değil aslında. Sadece devamlılık isteyen bir üretim. Zamanın bu kadar az olduğu günümüzde bile severek evde kombuchasını yapan birçok kişi var. Her şeyin başı severek yapmak. Hatta kombucha yapmanın ilginç, insanı bağlayan, heyecanlandıran, süreci heyecanla bekleten ayrı bir keyfi var. Bunu kombucha yapanlar çok daha iyi anlayacaklardır.

Bir döneme damga vuran lavantalı kombucha gibi farklı tatlar da yer alıyor. Başka ilginç aromalar gelecek mi?

Evet tabii ki. Aslında gerçekten her aromamız birbirinden bağımsız ve hepsini ayrı ayrı çok seven fanatik dostlarımız var. Evet yakında çok yakında sürpriz aromalarla yine birlikte kombuchalarımızı sizlerle paylaşıyor olacağız.

Tags

Tavsiye edilen içerikler