Be Well

Limon kabuğunun gizli faydaları

Genellikle suyunu kullanmaya alışık olduğumuz limonun kabuğunda gizli 6 fayda...
meal food plant

Gün içinde en azından salatlarda da olsa limon kullanımına ağırlık veriyorsunuzdur. Ancak bunu sağlığınıza faydalı olduğu için biliçli olarak mı yoksa sadece lezzet katması amacıyla mı yapıyorsunuz? Aslında bu durumda bir taşla iki kuş vurmak mümkün. Çünkü kattığı lezzetle birlikte faydaları da yadsınamayacak kadar fazla. Limonun suyuyla birlikte kabuğunda da başta C vitamini olmak üzere sağlık açısından son derece önemli bileşenler mevcut ve Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet, Fitoterapi Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz'ün de açıkladığı üzere birden fazla yararı var. Tokgöz'ün de belirttiği, çayınıza ya da rendeleyerek salata ve kurabiyelerinize katabileceğiniz limon kabuğunda saklı 6 fayda;

Diş etlerini güçlendiriyor

Limonda ve kabuğunda bulunan C vitamini, bu vitamininin eksikliğine bağlı olarak gelişen bir tür kanamalı diş eti hastalığı olarak bilinen skorbüt hastalığının oluşumunu engelliyor.

Karaciğerde yağlanmayı azaltıyor

Limon kabuğu içerdiği pektin, esansiyel yağlar ve PMF (polymethoxylated flavones) ile kolesterol seviyesini, trigliserid düzeylerini, karaciğer yağlarını azaltıyor.

Bağırsakları koruyor

Limon kabuğunda mevcut olan diyet lifi, bağırsak sağlığını koruyor. Ayrıca limon kabuğunun içerdiği pektin, kabızlığın önlenmesine de fayda sağlıyor.

Hücre hasarını önlüyor

İçerisindeki yüksek antioksidan kapasitesi sayesinde hücrelerde hasar oluşturan serbest radikalleri etkisiz hale getiriyor.

Kanser riskini azaltıyor

Limon kabuğu, içerisindeki limonen ve salvestrol Q10 sayesinde kanserli hücrelerle savaşmaya yardım ediyor.

Damar sağlığını koruyor

Limon kabuğunda bulunan flavonoidlerden olan hesperidin ve naringin sayesinde damar yapısı korunuyor. Yüksek C vitamini sayesinde koroner arter hastalığını da azaltıyor.

Fotoğraf: Instagram / @soukthensupper

Tags

Tavsiye edilen içerikler