Pandemi etkisinde birçok alışkanlığımız değişti, bunlardan birisi de kahvaltı rutinimiz oldu. Sabah telaşından kahvaltı yapmaya vakit bulamayanlar, kahvaltısını poğaça ile geçiştirenler ve "kahvaltısız asla" diyenler olarak birleştik; kendimizi mutfakta bulduk. TikTok’ta viral olan tarifleri denedik: Sanatsal ekmekler, dalgona kahvesi, mini pankek kaseleri... Ama kalbimizi en çok yulaf tarifleri kazandı!
Genellikle zayıflamak istenildiğinde akıllara gelen yulafın, vücutta yarattığı faydalı değişimler saydıkça bitmiyor. Sindirim sistemi ile kan şekeri ve kolesterol seviyelerini düzenlerken, daha sağlıklı bir cilde sahip olmanın da anahtarı. Özellikle sağlıklı karbonhidrat tüketmek isteyenlerin favorisi haline gelen bu öğün, kaliteli besin değerine sahip zengin bir lif kaynağı. Sevenin müdavimi olduğu, sevmeyenin ise mutfağına dahi sokmadığı bu besini; kahvaltıdan tatlı tariflerine kadar kullanmak mümkün. Hatta "ben abartmak istiyorum" diyenlere, yulaf sütü ve unu önerilerimiz bile var!
İster tatlı, ister tuzlu, ister granola, her şekliyle kahvaltımızda yer edinmeye hazır olan bu besinin, en kısa sürede hazırlayabileceğiniz tariflerini bir araya getirdik. İşte güne hafif bir başlangıç yapmak ve kahvaltınızı değerli kılmak için en güzel 5 yulaflı tarif..
1. Zencefilli Yulaf Kasesi
Kış günleri için enfes bir yulaf kasesi ile karşınızdayız! Hazırsanız başlayalım.
- 2/3 su bardağı süt
- 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi
- ½ muz püresi
- ½ çay kaşığı organik zencefil tozu
- 1 çay kaşığı tarçın
- Kuru ananas
- Kuru mango
- 1 adet kivi
- 4-5 adet muz çeşnili kaju
Tüm malzemeleri karıştırıyoruz. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar karışmasını sağlıyoruz. Sonrasında hazırladığımız tarifi kasemize alıp dilediğimiz gibi süslüyoruz. Afiyet olsun!
Instagram: @coolavo
2. Yulaflı Muzlu Pankek
Kahvaltıların vazgeçilmezi olan, güne güzel başlamayı sağlayan ve sonrasında pişmanlık hissettirmeyen bir pankek tarifiyle geldik.
- 1 adet olgun muz
- 1 adet yumurta
- 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi
- 2 yemek kaşığı süt
- 1 çay kaşığı hindistan cevizi rendesi
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- Vanilya özütü veya vanilin
Yulaf ezmesini mutfak robotundan geçirerek yulaf unu elde ediyoruz. Daha sonra kalan malzemeleri de ilave ederek tekrar robottan geçiriyoruz. Hafifçe yağladığımız tavada, pankekleri önlü arkalı pişiriyoruz. Üzerine yaban mersini, muz, fıstık ezmesi gibi istediğiniz malzemeleri ekleyebilirsiniz.
Instagram: @whitekitchenjournal
3. Brownie Porridge
Yulaf lapası hiç bu kadar güzel olmamıştı! Favorilerimiz arasında olan bu tarif, tatlı krizlerini masumlaştırmasıyla biliniyor.
- 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi
- 1 su bardağı badem sütü
- 1 çay kaşığı vanilya özü
- 2 kare bitter çikolata (ya da 1 yemek kaşığı kakao)
- 1 tatlı kaşığı bal
- Üzerine muz, fındık, fıstık ezmesi, granola
Tüm malzemeleri küçük bir tencerede karıştırıyoruz. Kısık ateşte pudding kıvamına gelene kadar pişiriyoruz. Yulafın türüne göre pişirme süresi değişiklik gösterse de, ortalama 3-5 dakika arasında hazır olacaktır. Sonrasında bir kaseye koyarak dilediğiniz meyvelerle süsleyebilirsiniz!
Instagram: @oatmeal.diary_n
4. Yulaflı Tost
"Her gün aynı kahvaltıdan sıkıldım" diyenlere… Üstelik oldukça proteinli, lifli ve lezzetli.
- 4 silme yemek kaşığı yulaf
- 1 yemek kaşığı yoğurt (vegan olsun isterseniz bitkisel yoğurt veya süt kullanabilirsiniz)
- Zerdeçal, karabiber, paprika
- Zeytin
- 1 yumurta
- 1 yemek kaşığı keten tohumu
- Dereotu
Malzemeleri birleştirip buzdolabında 10 dakika bekletiyoruz. Beklettiğimiz karışımı oklava yardımıyla açıp tost makinesinde 1-2 dakika bastırıyoruz. Son olarak içerisine dilediğiniz peyniri ekleyerek ikiye katlayabilirsiniz. Ve sonuç harika!
Instagram: @diyetisyenzeynepyigit
5. Yulafın En Güzel Hali: Granola
Hazır granolalara savaş açıyoruz! Market raflarında satılan çoğu granolanın şeker oranı yüksektir. Ayrıca içerdiği katkı maddeleri ile sağlıklı sandığınız öğünü sağlıksıza dönüştürebilir.
-2 su bardağı yulaf
-1 su bardağı kinoa
-2 yemek kaşığı zeytinyağı ya da hindistan cevizi yağı
-4 yemek kaşığı bal
-2 yemek kaşığı fıstık ezmesi
-1 tatlı kaşığı granül kahve
-1 çay bardağı fındık
-1 çay bardağı kuru üzüm
Bal, fıstık ezmesi ve yağı karıştırıyoruz. Daha sonrasında üzerine yulaf, kinoa, fındık ve granül kahveyi ekliyoruz. Fırın kağıdı serdiğimiz tepsiye dökerek 160 derecede 15 dakika pişiriyoruz. 15 dakika sonra kuru üzümleri ekleyerek tekrar pişiriyoruz. Granolamız hazır! İster yoğurtla, ister süt ile harmanlayarak tüketebilirsiniz. Dilediğiniz meyveleri katarak lezzeti artırmanızı öneriyoruz.
Instagram: @siynemgultekiin