Diyetinize eklemeniz gereken 7 yağ yakıcı besin
Özellikle masa başı bir iş yapıyorsanız, kuşkusuz siz de günün önemli bir kısmını “Yağ yakmanın en iyi yolu ne?” sorusunu cevabını arayarak geçiriyorsunuz. Tüm gün hareketsiz kaldığınızı, hatta yalnızca parmaklarınızı hareket ettirdiğinizi göz önünde bulundurursak, kesinlikle haksız olmadığınızı düşünebiliriz. O halde sıkı durun! Kahvenizi yudumlarken kendinize sorduğunuz o popüler sorunun yanıtını veriyoruz. İşte beslenme rutininize dahil etmeniz gereken yağ yakıcı 7 besin!
Tarçın
“Mucize baharat” tarçın, elbette tatlılarınıza lezzet katmaktan çok daha fazlasını vadediyor. Kan şekeri seviyesini dengeleyen ve kötü kolesterol olarak bilinen LDL’nin düşürülmesine katkı sağlayan tarçın, şeker hastalarının vezgeçilmezi. Vücudumuzdaki yağ oranının yüksek kan şekeri ile ilişkili olduğunu düşünürsek, tarçının insülin stabilitesinde anahtar görev üstlendiğini, dolayısıyla yağ yakımına etki ettiğini anlayabiliriz. Ayrıca kendilerinin doğal antienflamatuar olduğunu da söylemekte fayda var!
Yeşil çay
Yeşil çay içmek, vücudun günlük yağ yakımına önemli ölçüde yardımcı olur. Her ne kadar siyah ve yeşil çay aynı bitkiden gelse de yeşil çayın fermente edilmemiş olması yararlı bileşenlerini kaybetmediği anlamını taşır. Güçlü bir antioksidan olan yeşil çay, içerisinde bol miktarda yağ hücrelerinin parçalanmasına destek veren Catechin (Katehin) isimli bir bileşen bulundurur. Yeşil çay aynı zamanda, vücudumuzdaki norepinefrin isimli doğal yağ yakıcı hormonun bozulmasından sorumlu olan enzimi inhibe eder. Böylelikle ihtiyacımız olan norepinefrini korur ve yağ yakımının artmasını sağlar. Üstelik yeşil çaydaki kafein de yağ kaybına etki edebilir. Çünkü kafein metabolizmayı hızlı çalıştırır ve depolanan yağın enerjiye dönüştürülmesini sağlar.
Yumurta
Yumurta, diyete dahil edilebeilecek en doğru besinlerdendir. Demir, kalsiyum, B12 ve A vitamini gibi önemli vitamin ve mineral bakımından zengin olan yumurta aynı zamanda düşük kalorilidir (bir yumurta yaklaşık 80 kalori) ve en iyi yağsız protein kaynaklarından biridir. Yumurta, metabolizmayı hızlandırır. Çünkü içerisinde bol miktarda aminoasit bulundurur. Bu aminoasitler sayesinde vücudumuz yumurtadan aldığı proteini kullanır. Bu esnada metabolizma hızlanır.
Fındık
Protein ve lif bakımından zengin olan fındık, yağ kaybı için mükemmel bir atıştırmalıktır. Fındık yüksek kalorili olmasına rağmen, yağ yakımına faydalıdır. Çünkü içerisinde bol miktarda sağlıklı yağ bulundurur. Sağlıksız atıştırmalıklara karşı eli hayli güçlü olan bu mucize besin, kan şekeri seviyesini dengelemek gibi yeteneklere de sahip. Ayrıca badem, ceviz, antep fıstığı ve kaju da yağ yakımını destekleyen kuru yemişlerden. Ancak miktar kontrolü sağlanmalı ve mümkün olduğunca çiğ olarak tüketilmeli.
Kahve
Kahveyle aramızda kurulan bu güçlü bağın elbette önemli bir nedeni olmalıydı!En zengin kafein kaynaklarından biri olan kahve, yağ yakıcı içeceklerde temel madde olarak kabul edilir. Tıpkı yeşil çayda olduğu gibi kahve de metabolizmayı hızlandırarak yağ hücrelerinin parçalanmasını sağlar. Bir uyarıcı olarak spor salonlarında da sıklıkla kullanılan kahve, egzersiz boyunca enerji verir ve performans artırmaya yardımcı olur. Ancak burada bahsi geçen kahvenin, popüler kültürden tanıdığımız yüksek şekerli “mocha” tarzı kahveler olmadığını hatırlatmakta fayda var!
Şili biberi
Günlük yemeklere dahil edilmesi en kolay besinlerden biri olan şili biberi, yağ yakımını önemli ölçüde hızlandırır. İçerisinde, acı olmasını sağlayan “kapsaisin” isimli bir bileşen bulunduran şili biberi, araştırmalara göre vücuttaki termojene (ısı üretimi) neden olduğu için yağ hücrelerinin parçalanmasına yardımcı oluyor. Her ne kadar tek başına biber tüketmek, ciddi boyutlarda bir etki sağlamıyor olsa da egzersiz ile birleştirildiği takdirde mücizevi sonuçlar elde edilebilir.
Avokado
“Yağ yakmak için yağ yiyin” demiş miydik? Doymamış yağlar, vücut için oldukça faydalıdır ve egzersiz sırasında kolayca kullanılabilir. Çünkü onlar, vücudumuzun yağları daha hızlı yakmasını sağlayan bazal metabolizma hızının artmasına katkı sağlar. Avokado, en iyi doymamış yağ kaynaklarından biri olarak bilinir. Tıpkı fındık gibi avokadodaki sağlıklı yağlar da uzun süre tokluk hissi verir.