Buzdolabında saklanmaması gereken 7 yiyecek
Özellikle sebze ve meyvelerimizin daha taze kalabilmesi için onları buzdolabında muhafaza etmemiz gerekiyor. Ancak bilmenizi isteriz ki bu gereklilik tüm yiyecekler için geçerli değil. Zira, meyve, sebze, sos ve yağ gibi birçok yiyecek, budolabına konulduğu zaman tadını hatta besin değerlerini kaybedebiliyor. Bir sonraki market alışverişinizde satın aldığınız yiyeceklerden hangilerini buzdolabı dışında muhafaza etmeniz gerektiğini öğrenmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin.
Avokado
Avokado üreticilerine göre, özellikle sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi haline glen bu besini olgunlaşıncaya kadar buzdolabı dışında, oda sıcaklığında tutmak gerekiyor. Avokadonuz olgunlaştıktan sonra onu buzdolabına alabilir ve ömrünü birkaç gün daha uzatabilirsiniz. Şayet, avokadonuzu kestiyseniz ve diğer yarısını bir sonraki öğününüz için saklamak istiyorsanız bozulmaması için üzerine biraz limon suyu dökün ve hava almayan bir kabın içerisinde koyarak buzdolabına kaldırın.
Soğan ve sarımsak
Taze soğan ve sarımsak da buzdolabında saklamamanız gereken yiyecekler arasında yer alıyor. Zira kendileri buzdolabına konulduğu zaman soğuk ve kuru hava nedeniyle nemini ve dokusunu kaybedebiliyor. Taze soğan ve sarımsaklarınızı serin ve karanlık bir odada muhafaza edebilirsin. Ancak dilimlenmiş olanları, hava geçirmez bir kabın içerisinde buzdolabında saklamanızda herhangi bir sorun yok. Bunların yanı sıra tercihinizi, konserve ürünlerden yana kullanıyorsanız mutlaka üzerinde yazan saklama talimatlarını incelemelisiniz.
Domates
Buzdolabında saklanan domatesler, kısa süre içerisinde hem lezzetini hem de dokusunu kaybedecektir. Tıpkı avokado gibi domatesler de tam olgunlaşıncaya kadar dışarıda kalmalı. Üstelik soğk domatesin oldukça tatsız olduğunu da söylemekte fayda var. Şimdiye kadar yediğiniz en leziz domatesleri düşünün. Hiçbiri soğuk değildi değil mi? Not: Dışarıda tuttuğunuz domateslerin güneş ışığından uzak durması önemli.
Tropikal meyveler
Mango, ananas, hindistan cevizi, dragon fruit ve star fruit (soyulmamış) gibi tropikal meyvelerin buzdolabında saklanması, yeteri kadar olgunlaşmamalarına neden olabilir. Tıpkı domates ve avokadolar gibi tropikal meyveleri de oda sıcaklığında tutarak olgunlaşmalarını izin vermelisiniz. Ayrıca muz da dışarıda saklanması gereken meyvelerdendir. Şayet onların kararmaya başladığını fark ederseniz ömrünü uzatmak için buzdolabına alabilir ve smoothie’lerinizde kullanabilirsiniz.
Çekirdekli meyveler
Kayısı, nektarin ve şeftali gibi çekirdekli meyvelerin tümü oda sıcaklığında saklanmalıdır, çünkü buzdolabı onları kurutur. Çekirdekli meyveler doğrudan güneş ışığından uzak serin bir yerde tutulmalıdır.
Yağlar
Şayet buzdolabınızda yağ varsa olabildiğince hızlı bir şekilde çıkarın. Çünkü yağı soğuk bir yerde tutmak, katılaşmasına ve lezzetini kaybetmesine neden olur. Ancak yağınızın bozulmaması için onu fazla sıcak bir yerde tutmamanız gerektiğini de aklınızda bulundurmalısınız. Serin ve karanlık bir yer en doğru seçim olacaktır.
Soslar
Ketçap veya hardal gibi soslar da oda sıcaklığında saklanmalıdır. Böylelikle yüksek şeker, tuz ve sirke içeriği korunmuş olur. Aynı şey birçok salata sosları, sıcak soslar, reçeller ile soya ve balık sosları için de gerçerlidir.