MODA

Maison Margiela ile sözleşmesi biten John Galliano'nun yeni rotası Dior olabilir mi?

Fütüristik ve bir o kadar teatral kimliğiyle dikkatimizi çeken John Galliano, yaklaşık 15 yıl Kreatif Direktörlüğünü sürdürdüğü Dior'a geri dönecek mi? 

72987855 catwalk christian dior d70s fashion show haute couture runway spring summer paris dress fashion formal wear gown adult female person woman bride face

2024 İlkbahar/Yaz Paris Haute Couture Moda Haftası'nda sergilediği Artisanal defilesiyle deneysel çizgileri gösteri niteliğinde stil sahnesine sunan Galliano, Maison Margiela ile sözleşmesinin bitmesinin ardından yeni Dior ile çalışmaya başlayabilir. İddialar şu an için söylentiden öteye gitmese de John Galliano'nun kariyerini yakın markaja alıyoruz. 

Okul hayatından ziyade kariyerine attığı ilk adımlarla konuya giriş yapabiliriz. Ama tabii bu noktada St. Martin's School of Art'ta yarattığı Les Incroyables mezuniyet koleksiyonundan bahsetmeden geçmeyelim. Galliano'nun Fransız Devrimi'nden esinlenerek hazırladığı bu koleksiyon ile zamane Londra'sında ünlü bir butiğin merceğine takılması ve tasarımcının aslında 'ilk' sayılabilecek başarısı butik ile koleksiyon konusunda anlaşması olabilir. Evvel zaman içerisinde Londra'nın Doğu Yakası'nda kendi stüdyosunu kurarak dikkat çeken John Galliano, 80'li yıllarda İngiliz modasında bir hayli tanınıyordu. Hatta öyle ki, 'İngiliz Modasının Harika Çocucuğu' lakabıyla anılıyordu. 1987 yılında İngiliz Moda Konseyi tarafından Yılın Tasarımcısı seçildiğinde ise gelecek yıllarda adından sıkça söz ettireceğini kanıtlar nitelikteydi. 

Galliano'nun kariyerindeki bizce dönüm noktası ise 1995 yılında Hubert de Givenchy'nin yanına çağrılmasıyla gerçekleşti. Birçok şartta anlaştıktan sonra Fransız Haute Couture modaevinde kreatif direktör görevini üstlenen ilk İngiliz tasarımcı ünvanını kazandı. 1994 ve 1995 yılında 'Yılın Tasarımcısı' Ödülüne aday gösterilen John Galliano tasdikli bir tasarımcı olduğunu kesinlikle kanıtlamıştı. 

1 / 2
Linda Evangelista, Givenchy için John Galliano'nun 1996-1997 sonbahar-kış Haute Couture koleksiyonundan bir elbise giymişti
Givenchy sonbahar kış 2012-13

1996 yılında Dior'un Kreatif Direktörlüğüne atanan Galliano, heykelsi silüetlere adadığı ikonik aksesuarlarla moda sisteminde devinim yarattı. Teatral görünümleri çağdaş duruşla modernize eden tasarımcı, Haute Couture'in kurallarını yeniden yazdı desek yeridir.

« Hem Givenchy hem de Dior'un sahibi olan LVMH'nin sahibi Bernard Arnault , o zamanlar 36 yaşında olan Galliano'nun daha genç bir müşteri kitlesini çekeceğini umuyordu».

Daha sonra 2009 yılında John Galliano , ülkede en çok imrenilen ödüllerden biri olan Fransız Onur Nişanı'na layık görüldü. Ancak tam iki yıl sonra, 2011'de kişisel problemlerinden dolayı Dior'dan ayrılmak zorunda kalan Galliano, 2011 yılında Kate Moss'un gelinliğini de tasarlamıştı. 

1 / 4
Dior ilkbahar yaz 1998
Dior'un sonbahar kış 2008
Dior'un 2000 ilkbahar yaz
Dior'un 1997 ilkbahar yaz

«Daha sonra 2013 yılında Oscar de la Renta'nın geçici ikamet daveti sayesinde resmen sahneye geri döndü».

1 / 4
Dior sonbahar kış 2000-2001 Haute Couture koleksiyonu
Dior'un İlkbahar Yaz 2007 Haute Couture koleksiyonu
Dior'un İlkbahar Yaz 2007 Haute Couture koleksiyonu
Dior'un 2003 ilkbahar yaz koleksiyonu

Ancak Galliano'nun gerçek kurtuluşu, 2014 yılında Maison Martin Margiela'nın yeni kreatif direktörlüğüne atanmasıyla gerçekleşti ve 2015'ten itibaren adı Maison Margiela olarak değiştirildi.

Bu moda eviyle Galliano, Couture ve Hazır Giyim de dahil olmak üzere tüm çizgileri denetleyen yeni ve daha cesur bir kimlik ortaya çıkardı. 2024 Haute Couture Moda Haftası'nda sergilediği Artisanal defilesi ile teatral romantik kişiliğini podyumda sergileyen tasarımcının Maison Margiela ile sözleşmesini yenilemeyeceği söylentiler arasında. 

Sosyal medyada her gün yeni bir spekülasyon ortaya çıksa da, John Galliano'nun Dior'a geçeceği söylentileri kayda değer seviyede. 

Görseller: L'Officiel Italia 

Tags

Tavsiye edilen içerikler