Kemik suyu barı ile kolajen takviyesi
Son yıllarda dünya çapında trend haline gelen ilikli kemik suyu tüketimi günden güne popülaritesini artırıyor. Asırlardır birçok hastalığın tedavisinde kullanılan bu mucize besin, sahip olduğu zengin içerik ve tedavi edici güç ile özellikle sağlıklı yaşama ilgi duyanlar tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Anadolu’da kemik rahatsızlıklarının alternatif ilacı olan ve genellikle çorba olarak tüketilen kemik/ilik suları, yurtdışında birbiri ardında açılan kemik suyu cafeleri ile hem sağlıklı hem de eğlenceli içeceklere dönüşüyor. Türkiye’de bir ilk olarak Kalamış’ta kapılarını açan Suppla Broth Co. da onlardan biri. Markanın kurucusu Simge Uzkurt, kemik/ilik suyunun faydalarını ve neden bu kadar popüler hale geldiğini bizlere anlattı.
1. Markanızın kuruluş hikayesinden bahseder misiniz? Bu fikir nasıl çıktı?
Kendi ihtiyacımdan doğdu diyebilirim. Gıda üzerinde oynanan oyunları farketmem ve sağlık problemlerimin beslenmeyle düzelebileceğini deneyimlemem, sağlıklı yaşamı ilgi odağım haline getirdi. Mutfağa olan tutkumu, bilgi ile destekleyebilmek adına ayurveda eğitimi alıyordum. O sıralarda skolyoz ağrılarımdan çok muzdariptim. Bir derste hocam kemik suyunun skolyoz ve kemik erimesi gibi kemik dokusunun beslenmesi gereken rahatsızlıklar için çok iyi olduğunu söyledi. Konuyu anneme açtım. Annemin bilgileri ile ayurvedadaki bilgileri birleştirerek kavanozlar dolusu kemik suyu elde ettik. Suları kemik dokumu beslemesi için düzenli olarak kullanmaya başladım. Bu süreçte kemik suyunun bilmediğim birçok faydası ile tanıştım. Kalın bağırsak tembelliği ve migren gibi... Ardından sadece sabahları aç karnına içtiğim bir bardak kemik suyu ile elde ettiğim bu mucizeyi araştırmaya başladım. Gıdanın iyileştirici gücüyle ilgili bir iş yapmayı her zaman istiyordum. Bu vesile ile kendime alan olarak kemik suyunu seçtim.
2. Bilmeyenler için ilik/kemik suyunun ne olduğundan bahsedebilir misiniz?
Kemik suyunu, kemiklerin uzun süre kısık ateşte kaynamasından bir önceki aşaması olan “simmer” aşamasında pişirilerek kolajen mineral amino asitler gibi kıymetli besin değerlerinin suya geçmesini sağladığımız, dünya çapında en eski iyileştiricilerden biri olarak tanımlayabiliriz.
3. İlik/kemik suyunun sağlık açısından ne gibi yararları var?
Dünyada en çok yaşlanma karşıtı, hücre yenileyici, bağırsak florasını tedavi edici ve eklem ağrılarını rahatlama özelliklerinden dolayı tercih ediliyor. Ancak bunların yanında sindirimi, kan şekerini ve mide asidini düzenlemeye yardımcı olumlu etkileri de biliniyor.
4. Yüzyıllardır tüketilen bu güçlü protein ve kolajen kaynağı sizce nasıl bir anda bu kadar popüler oldu?
Tıpkı benim kemik suyuyla tanışmam gibi ihtiyaçtan dolayı tekrar popüler oldu diyebilirim. Son yıllarda bağırsaklarımızın öneminin farkedilmesi, kemik suyu ve probiyotik gıdaları daha çok kullanılır hale getirdi. Ayrıca Hollywood yıldızlarının kemik suyunu güzellik sırları olarak açıklaması ve antiaging özelliklere sahip olması da kemik/ilik suyunun kullanımını arttırdı.
5. İlik/kemik suyunu eskiden sadece yemeklerde şifa niyetine kullanılırken şimdi smoothie’ler gibi tüketiyoruz. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Buna bayılıyorum. Bu kadar süper bir besini eğlenceli bir içecek olarak sunmak çok keyif verici. Burada hassas nokta doğru besin eşleşmelerine dikkat etmek.
6. Son zamanlarda tüm dünyada sağlıklı yaşamak adına ilik/kemik suyu, kefir gibi daha geleneksel yöntemlere başvurulmaya başlandı. Her geçen gün artan ve çeşitlenen bu wellness trendleri hakkında ne düşünüyorsunuz?
Sağlıklı yaşamın trend olması dışarda gönül rahatlığıyla gidebileceğimiz pek çok yeni mekan girişimine katkı sağladı. Devir daha akıllı beslenme devri. Sindiremeyeceğimiz, sağlığımızı bozan, sinir sistemimizi olumsuz etkileyen, devamlı şişlik yapan gıdaların tüketimi azaldıkça getirdiği olumsuzlukların da azalacağına inanıyorum.
7. İçeceklerinizi hazırlarken ilik/kemik suyu ile birlikte başka hangi ürünleri kullanıyorsunuz?
Sıcak bardaklarımızı daha çok zencefil, zerdeçal gibi baharatları kullanarak zenginleştiriyoruz. Soğuk bardaklarımızda ise buğday çimi suyundan organik ham kakaoya kadar değişiklik gösteren birçok ürün kullanıyoruz. Şu anda Suppla’da kemik suyunu içmenin pek çok yolunu bulabilirsiniz. Salatalık suyuyla hazırlanmış buz gibi serinletici bir içecek olarak, baharatlara aromalandırılmış çorba olarak ya da cold brew kahveniniz içerisinde keyifle tüketebilirsiniz.
8. Türkiye’nin ilk kemik suyu barı olarak misafirlerinizden nasıl tepkiler alıyorsunuz?
Daha çok yeni olmamıza rağmen çok olumlu, heyecan verici ve işin geleceği için umut verici tepkiler alıyoruz. Bu işe karar verdiğimizde en çok ihtiyaç sahiplerine ulaşmayı hayal ediyorduk, şimdi onlar bizi bulmaya başladı. Bu cok mutluluk verici.
9. Dünyada Suppla Broth Co.’nun benzerleri bulunuyor mu? Okuyucularımıza yurt dışında nereleri önerirsiniz?
Amerika’da Brodo ve Springbone’u önerebilirim.
Röportaj: Ezgi Şuekinci
Fotoğraflar: Özkan Önal