Be Well

Kahvenizi nasıl alırdınız?

Günlük olarak sıkça tükettiğiniz kahvelerinize ekleyeceğiniz bu altı baharatla kahveniz vitamin ve antioksidan deposu olacak.
baiona galicia

Sabah uyandığınızda yeni demlenmiş bir kahveye kim hayır diyebilir ki! Çoğumuzun uyanır uyanmaz ilk içtiği içeceklerden kahvenin birçok yararı bulunuyor. Diyabet riskini azaltıyor, Alzheimer hastalığına yakalanma riskini düşürüyor, metabolizmayı hızlandırıyor… Tabi her şeyde olduğu gibi kahvenin de fazlası bedenimiz için zararlı. Kahvenin fazla tüketiminde çarpıntıya, uykusuzluğa ve kemik erimesine neden olabiliyor. Gün içinde kararında tüketebileceğiniz kahvenizi vitamin ve antioksidan bakımından zenginleştirmeye ne dersiniz? Kahvenize ekleyerek hem aroma vereceğiniz hem de sağlık deposuna çevireceğiniz altı baharatı keşfedin.

Tarçın

Sabah kahvenize bir tutam tarçın eklemek kahvenizi güçlü bit antioksidan kaynağına dönüştürür. Binlerce yıldır tıbbi olarak kullanılan tarçın kalp ve beyin sağlığında koruma sağlar. İnsan hücreleri üzerinde yapılan bir araştırmada tarçının kanser riskini azaltabileceğini ortaya konmuştur. Tarçın aynı zamanda bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

Zerdeçal

Altın baharat olarak adlandırılan zerdeçalın birçok tıbbi faydası bulunuyor. Zerdeçal, güçlü antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahip olan kurkumin bileşiminden oluşuyor. Bu antioksidan deposu, karaciğer detoksifikasyonunu destekler, sindirime yardımcı olur. Bazı çalışmalar zerdeçalın depresyonun tedavisinde yardımcı olabileceği görülmüştür.

Zencefil

Kek ve kurabiyelerde sıkça kullanılan zencefil gerçek bir sağlık deposu. Kahvenize serpeceğiniz zencefille baharatlı ve aromatik bir tat elde edeceksiniz. Zencefil sindirime yardımcı olur ve mide bulantısı tedavilerinde sıkça kullanılır. Güçlü antioksidanlar barındıran zencefil aynı zamanda antienflamatuar bileşiklere sahiptir. Spor sonrası içeceğiniz zencefilli bir kahve kas ağrılarınızı azaltmanıza yardımcı olur.

Mantar

Bu fikir size biraz çılgınca gelse de mantarla demlenmiş bir kahvenin sağlığınız üzerine şaşırtıcı faydaları bulunmakta. Mantarlar antiviral, antienflamatuar ve bağışıklık arttırıcı özelliklere sahiptir. Antioksidanlarla dolu mantarlar, karaciğer hastalıklarını önleyebiliyor. Ayrıca barındırdığı güçlü prebiyotikler sayesinde sindirime yardımcı oluyor.

Matcha

Genellikle çay olarak tüketilen maçayı bu seferde kahvenize ekleyin. Maça, 20'den fazla amino asit ve 20 serbest biçimli yağ asidi içerir. Aynı zamanda protein ve C vitamini bakımından yüksektir. Maça kökü, yüzyıllardır geleneksel olarak doğurganlığı arttırmak için kullanılmıştır. Yapılan bir çalışmada maçanın hormon dengeleyici etkiye sahip olduğu görülmüştür. Enerji seviyesini arttıran maçanın libido üzerinde de etkisi vardır.

Kakao

Hepimizin zayıf noktası olan çikolatanın ana maddesi kakaonun birçok yararı bulunuyor. Süper gıda olan kakao mutfaklardaki en güçlü antioksidanlardan biridir ve bitki bazlı en yüksek demir kaynağıdır. Kalp sağlığı için yararlı olan kakao, kan basıncını düşürür, iyi kolesterolü arttırır ve kötü kolesterolü düşürür. Ruh halini artıran ve antidepresan niteliği bulunan kakao beyin için de mükemmel bir gıdadır.

Tavsiye edilen içerikler