Be Well

Denim’in yeşil hali

Günlük stilde kullandığımız başlıca parçalardan ceket ve pantolonda sıkça rastladığımız denim kumaş, yeni içerikleri ve üretim yöntemleriyle çevre dostu olarak gardıroplarımıza girmeye hazırlanıyor.
pants clothing apparel jeans denim

19. yüzyılda Fransa’nın Serge de Nimes kentinde üretilen, bölgeye özgü çivit mavisi rengi ve özel dokumasıyla Cenovalı denizcilerin pantolonlarının kumaşıydı denim. Daha sonra Levi Strauss tarafından ikonikleşen kot ürünler, günümüzün vazgeçilmezleri arasında yerini alıyor. Son dönemlerde yaygınlaşan çevre dostu ve sürdürülebilirlik kavramlarından kot kumaşta etkileniyor. Kot kumaşın üretim aşamasında çivit mavisini yakalamak için tam 7 kere banyo yaptırılıyor bu da yaklaşık 8000 litre su kullanılması demek. Aynı şekilde kumaşın üretiminde kullanılan pamuk eğere tarladan değil de geri dönüştürülmüş pamuktan kullanılırsa %28 oranında doğaya daha az zararlı oluyor.

Dünyada en çok satılan kumaş çeşidi olan denim’in çevre dostu olması için hem kumaş üreticileri hem de markalar girişimlere başlıyor. İspanyol kumaş üretici firması Tejidos Royo, yarattıkları renklendirici mousse ile kumaş renklendirme de su tüketimini minimuma indirgeyerek çevreye daha az zarar veriyor. 

Ünlü lüks hazır giyim markası Maje, First Stone isimli kapsül koleksiyonuyla çevre dostu moda anlayışı sunuyor. Koleksiyondaki yıkanmış denim parçalar sürdürülebilir bir teknikle üretilerek daha az enerji, su ve kimyasal kullanılmasını sağlıyor.

75534807_10156965528054755_1943870501310955520_o.jpg

Ülkemizde de denim denilince akla ilk gelen marka olan Mavi, geçtiğimiz günlerde ilk vegan koleksiyonunu tanıttı. Globalde de ülkemizi temsil eden marka, All Blue isimli koleksiyonunda yenilikçi teknikler sayesinde daha az su kullanılarak, daha az enerji harcanarak ve işlem görmeden üretilen, hiçbir hayvansal malzemenin kullanılmadığı, yüzde 100 vegan denim parçalar üretildi. Bu koleksiyonun yanı sıra Mavi, markanın yeni sürdürülebilirlik politikasıyla 2018 yılına göre % 62 daha az su, % 28 daha az enerji kullandığı, denim üretiminin % 49’unun da lazer ve sürdürülebilir yıkama işlemleriyle gerçekleştirdiğini açıkladı.

Tags

Tavsiye edilen içerikler