Be Well

D vitamini açısından zengin besinler

Özellikle kış aylarında yoğun miktarda eksikliğini hissettiğimiz D vitaminini besinler yoluyla karşılamak hiç de zor değil!
espkeywordtest,vertical images (vertical),vintage plant citrus fruit fruit food fish animal

Kemik ağrısından saç dökülmesine kadar pek çok sağlık probleminin habericisi olan D vitamini eksikliği, dünyada olduğu gibi ülkemizde de son derece yaygın. Hem kış aylarında yeterli güneşi yakalayamamak hem de iş ya da okul dolayısıyla kapalı alanlarda geçirilen uzun saatler, D vitaminini yeterli miktarda almamızı engelliyor. Bu noktada beslenme düzenine dikkat etmek, yaşanılan sıkıntıları önleyebilmek adına büyük önem taşıyor. Eğer siz de D vitamini eksikliğinden şüpheleniyorsanız öncelikle mutlaka kan testiyle bu durumu tastiklemeniz gerekiyor. Sonrasında doktorunuzun önereceği ilaçlar haricinde aşağıda sıraladığımız ve D vitamini yönünden zengin besinleri tüketerek, bu problemin üstesinden gelebilirsiniz.

1. Yağ bakımından zengin balıklar

Somon, sardalya, morina ve ton balığı gibi içerdiği yağ açısından zengin olan balıklar, yüksek miktarda D vitamini içeriyor. Ayrıca son derece de sağlıklılar...

2. Yumurta sarısı

Diyet programlarının da vazgeçilmezi olan yumurtanın beyazı her ne kadar protein içerse de vitamin ve minerallerle zengin olan sarısı, D vitamini eksikliği için tüketilmesi gereken besinlerin başında geliyor.

3. Mantar

D vitamini eksikliğinde vegan beslenme şeklini benimseyenler için mantar, hayati bir önem taşıyor desek pek de yanılmış olmayız. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir husus var. Yabani veya güneş ışığına maruz kalmış bazı mantarlar, iyi bir D vitamini kaynağı olabiliyor.

4. Portakal suyu

Sabah kahvaltılarında sıkça tüketilen portakal suyu, D vitamini açısından zengin bir başka alternatif.

5. Balık yağı

Büyüme çağında çocukların en sık kullandığı besin takviyelerinden biridir balık yağı. Balık tüketmeyi sevmeyenler için ise içerdiği D vitamiyle ön plana çıkıyor.

6. Süt ve süt ürünleri

Son zamanlarda tüm dünyada bitkisel süt kullanımı her geçen gün artsa da inek ile soya sütü, gravyer, yoğurt ve tereyağı, D vitamini kaynakları arasında yer alıyor.

Tags

Tavsiye edilen içerikler