Bambaşka bir çay deneyimi
Türkiye, elbette çay tüketiminde başı çeken ülkelerden. Siyah çaya hiçbir şekilde hayır diyemesek de, bu yeni arayışlar içinde olmadığımız anlamına gelmiyor. Dünya çapında farklı kültürlere ait çayların bilinirliğini giderek artarken, bu durum yeni bir trendin de doğuşu aynı zamanda. Matcha, Kombucha ve daha pek çok çay trendiyle birlikte kendine ait karışımları da müşterilerine sunan Melez Tea ise, çay konusunda bildiklerimizi adeta unutturuyor. Kurucusu Liliana Lopez Aslanoba da bizlere bu Melez Tea dünyasının kapılarını aralıyor.
Röportaj Dilruba Karaköse
Fotoğraf Özkan Önal
Melez Tea'nin marka olma yolculuğu nasıl başladı?
Melez, bizlerin çaya duymuş olduğu tutkunun bir ürünü olarak 2015 yılında doğdu. Ortağım ve eşim Emre Aslanoba, yiyecek ve içecek sektöründe 4 kuşaktır en üst seviyede yer alan bir ailenin ferdi olarak, yenilikçi ve fark yaratan bir iş arayışındaydı. Ben ise dünyanın dört bir yanında çayın farklı kültürlere etkisi ile çayın çaydan daha fazlasını olduğunu gördükçe, bu tarz ritüellerin peşinden gitmeye karar verdim. Çay sommelieri ve bitki uzmanlığı eğitimlerimi tamamladıktan sonra sıra paylaşmaya gelmişti. Melez’i de bu paylaşım adına bir yaşam biçimi platformu olarak tasarladık.
Çayların dünyasına bu kadar ilgi duymanızın sebebi nedir?
Ben zanaat, tat ve koku üzerinden yaratıcılık anlayışından etkilenerek büyüdüm. Bu üçünün birleştiği alan olarak da çay beni fazlasıyla cezbetti. Çay aynı şarap gibi sonsuz bir dünya ve saf çaylar aslında aynı bitkiden gelmekte, ancak toprak ile iklimsel doku ve bu çayın yaratıcısı olan zanaatkarlar çaya tüm karakterini verebilmeyi başarmakta. Sadece çayın kendisi değil aynı zamanda tüketim ve sunum şekli de kültürel bir zenginlik sunmakta. Japonya’da belkide 10.nesil bir sanatçının elinden çıkan porselen kaseler ile Hindistan’da masala chai sunulan bakır kaplar bize çay dünyasının tüm farklılıklarını gösteriyor. Çayın dışında, bitkilerin de gerek sağlıksal fayda gerekse de tat noktasında olan çeşitliliğini ve çay ile harmanlandığında bambaşka bir dünyayı bize sunduğunu unutmamak gerek. Böylece fonksiyonel ve faydasal içecekler elde etmek mümkün.
Çay toplumumuzda çokça tüketiliyor. Ancak klasiklerden çok uzaklaşılmıyor. Siz bu konuda çaylar hakkında yeni bir sayfa açtığınızı düşünüyor musunuz?
Aslında bir önceki soruda da belirttiğimiz gibi, çay kültürel bir mirastır. Her toplumda başka bir yansıması ve geleneksel tüketim şekli mevcut. Bizde de geçmişi Cumhuriyet öncesi döneme dayanan, ancak Mustafa Kemal Atatürk ile gelişim göstermiş, sadece 100 yıldır tükettiğimiz yeni sayılabilecek ancak bir o okadar da güçlü bir kültürden bahsediyoruz. Türkler ve çay dendiğinde herkesin aklında ince belli, kan kırmızısı bir bardak çay gelmekte. Bu durum da kültürel bir yansıma ve köklü alışkanlıkları değiştirmek kolay değil. Ancak biz ve bizim gibi kendisini adeta bir çay elçisi olarak gören markaların varlığı, elimizdekinin kıymetini daha da bilerek, ileriye taşımak adına farklılaşmaya gayret ediyor ve çalışmalarımızın fayda sağladığına inanıyoruz. Melez’in farkı ise her fincan çayda farklı bir hikayenin, bir ritüelin müşterilerimize sunulmasında yatıyor.
Melez Tea'de kaç farklı çay çeşidi bulunuyor?
Çayların çeşit fazlalığındansa hikaye ve kültürel yansımalarına daha çok önem veriyoruz. Lifestyle olarak adlandırdığımız koleksiyonumuzda 20 çeşitten fazla, Universe adını verdiğimiz, dünyadaki artan duvarlar ve ayrımcılığa karşı, farklı kültürleri bir fincan çayda bir araya getirmeyi amaçlayan bu yeni koleksiyonumuzda 5 çeşit, bunun dışında da mevsimsel ve sezona göre hem harman hem de saf çay bulunduruyoruz.
Çay çeşitleriniz mevsime göre değişiklik gösteriyor mu?
Bazı çaylarımız tüm yıl boyunca müşterilerimize sunulurken bazı çaylarımız da mevsimsel değişiklik gösteriyor. Yazları meyve içerikli, kolayca buzlu çay hazırlayabildiğimiz çaylarımıza ağırlık veriyoruz. Kışları ise vücut ısımızı korumaya yardımcı, içinde baharatlar bulunduran siyah çaylara ya da benzeri harman ve saf çaylara yer veriyoruz. Yılbaşı dönemine uygunsa sadece sınırlı sayıda Noel çayımızı piyasa sunuyoruz. Bahar dönemlerinde ise çiçeksi dokulara sahip beyaz ve yeşil çaylar favori oluyor.
Hazırladığınız çayların sağlık açısından da faydaları var mı?
Tüm çayların ve çay dışı bitkilerin sağlıksal faydaları mevcut. Biz de hem Ayurvedik hem Çin tedavilerinde kullanılan bitkilerden yararlanıyoruz hatta bu bitkilerin bir kısmı ülkemizde de yetişmekte ve satılmakta. Özellikle bağışıklık için faydalı, antioksidan deposu Boost, Balance çaylarımız, ve iltahap karşıtı Golden Milk çaylarımız sağlık açısından faydaları ile ön plana çıkıyor.
Bir çayın ideal hazırlanma şekli ve süresi hakkında bilgi verebilir misiniz?
Her çay kendine has demleme süresi ve sıcaklığına sahip. Çayda en önemli nokta demleme şeklidir ve tadını en çok bozan konu da bu. Tabii ki suyun kalitesi, çayın miktarı ve demleme araç-gereçleri de çok önemli bir rol oynuyor. Yeşil ve Beyaz çaylar kesinlikle kaynar suyla demlenmemeli ve demleme süresi 3-4 dakikadan fazla sürmemelidir, yoksa yapraklar yanar ve hem ağzımızda hem midemizde hoş olmayan bir tecrübe oluşur. Genellikle çay ölçüşü bir porsiyon için bir tatlı kaşığı olarak önerilir ancak bu da çayın hacmine göre değişir. Sıcaklık ve süre açısından en narin çaylar beyazdan başlar, yeşil ile devam edip sırasıyla oolong ve siyah çay olarak son bulur. Ihlamur, papatya gibi çay içermeyen bitkisel harmanlar ise kaynar su ile 5-6 dakika demlenebilir.
Yeni bir çay karışımı hazırlama süreciniz nasıl ilerliyor? İlham aldığınız noktalar oluyor mu?
Tüm süreçler içerisinde, o sezon hangi çayları toplayacağımız ile birlikte harmanlama kısmı da en sevdiğim noktalardan. Bazen geçmişte bir hikaye veya anıdan, bazen bir paragraftan, bazen de bir mekandan ilhamımı alıyorum. Mesela en sevilen çaylarımızdan olan Beauty, Marie Antoinette’in bahçelerinde bir çay saatinden esinlenilerek yaratıldı. Bold çayımız ise, 1940’lar zamanında Havana, Küba’da bir bardan ilhamını alıyor. Universe koleksiyonumuzda ise Topkapı Sarayı’nın şeftali, gül ve elma kokan bahçelerinden ilham aldık.
Boost, Sunny, Happy, Refresh gibi farklı çay karışımlarınız mevcut. Bunları yaratma fikri nasıl doğdu?
Refresh, Sunny ve Happy, yaz dokusundan ve yazın bizde çağrıştırdığı duygulardan doğdu. İçerikleri Bodrum’un satsuma mandalinasından ve yazın bolca kullanılan nane ile çileğin uyumundan esinlenerek yaratıldı. Tüm bu çaylar akıllara daha çok buzlu çayları getiriyor ancak sıcak olarak da tüketilebiliyor. Happy çayımız hiç bitmeyen yaz günlerini simgelerken Refresh, paketlemesinden içerdiği meyvelere kadar Akdeniz yazını tümüyle yansıtıyor. Boost çayımız ise kırmızı meyvelerle dolu bolca vitamin içeren bir citrus harmanı ve soğuk çay olarak da favorilerden.
Son zamanlarda matcha ve kombucha oldukça revaçta. Melez Tea'de de bunlara yer veriyorsunuz. Bu kadar çok tercih ediliyor olmasının nedeni ne sizce? Ne gibi faydalara sahipler?
Son yıllarda değişen tüketim trendlerini bizde takip ediyor, sağlık açısından faydalarının da önemini görüyoruz. Melez Tea olarak Matcha’mız ile gurur duyuyoruz ve bu konuda iddaalıyız. Tabii Kombucha’mız ile de. Ancak, Matcha’yı Kombucha’dan ayırmak gerek. Aslında ikisi de batı dünyasında yeni yeni popüler olmaya başlayan çaylar olsa da farklı farklı tarihçeye sahipler. Matcha çayı özelinde konuşursak, Japonya’nın milli içeceğidir bile diyebiliriz. Japonya’ya gittiğinizde batı dünyasından çok daha yoğun ve kimine göre tüketimi hiç de kolay olmayan çok kaliteli Matcha'lar ve matcha ile yapılan içeceklerle karşılaşabilirsiniz. Normal bir yeşil çayın tüketim şeklinde, yaprakları süzerek sadece çayın suyunu içmekteyiz. Ancak Matcha'yı tüketirken özellikle dövülmüş ve parçalanmış yaprakları köpürterek bu yaprakları bir bakıma yemiş oluyoruz. Bu da tüm faydanın vücudumuzdaki etkisini arttırıyor. Yani içerdiği yoğun antioksidan ve L-theanine, bizi kafein ile uyandırırken aynı zamanda konsantrasyonumuzu da arttırıyor. Kombucha ise yıllardır sağlık açısından sağladığı faydalar için tüketilen fermente içecek ve yiyeceklerin, günümüzde çayla buluşmuş hali diyebiliriz.
En meşhur çay tarifiniz hangisi?
Beauty çayımızın çokça tercih edildiğini söyleyebilirim. Çok farklı içerikleri bir araya getiren benzersiz bir çay deneyimi sunuyor. White peony olarak isimlendirelen çin beyaz çayının tatlımsı narin dokusu ile Isparta’dan bizim için özel toplanan gülün birleşimi, yasemin ve vanilya notalarıyla son buluyor. Evde hazırlamak içinse Melez Spice, Matcha ve yeni Xocolatl çayımız ile yapılan latte'lerimize ek olarak soğuk çaylarımız ön planda.
Evde hazırlamak isteyenler için sevilen soğuk çaylarınızdan birinin tarifini paylaşabilir misiniz?
Melez Tea'nin web sayfasından tüm çay tariflerimize ulaşmak mümkün.
İlerde Melez Tea bünyesine dahil edeceğiniz yeni çaylarınız olacak mı?
Tabii ki! Çay portföyümüzü sürekli genişletmeye özen gösteriyoruz. Kısa vadede kralların çayı olarak da bilinen çok leziz bir Ti-Kuan-Yin oolong çayımız piyasaya çıkıyor. Orkide ve kestane notalarına sahip bir tadı var. Ayrıca kış için de 2 yeni sürpriz harmanımız piyasada olacak.
Melez Tea'ye nerelerden ulaşmak mümkün?
Melez Tea’ye ulaşmak için 3 lokasyonumuz mevcut. Bunlardan biri ana mağazamız olan Reşitpaşa’daki Melez Tea Bar, bir diğeri Four Seasons Bosphorus’un içindeki çay barımız ve son mağazamız ise Maslak Mudo Concept içinde yer alan çay barımız. Tabii ki internetten de öncelikli kendi sitemiz olmak üzere Trendyol ve beymen.com.tr , hipicon.com ve bazı diğer online sitelerden de ürünlerimize ulaşmak mümkün.