Be Well

Süper besin: Kızılcık

Yakut kırmızısı kızılcıkların, süper yeteneklere sahip olduğunu biliyor muydunuz? Yanıtınız hayır ise detaylar için yazımıza davetlisiniz.
fresh:cb2,cutout:cb2,splashing:cb2,white background:cb2,juice:cb plant fruit food stain

Tüm yıl boyunca, dondurulmuş, kurutulmuş ya da meyve suyu olarak tüketilebilen kızılcıklar, uzun yıllardır alternatif tıpta kendisine yer buluyor. Sağlığa olumlu faydaları ile bilenen bu mucize besin, son derece besleyici bir içeriğe sahip. Özellikle Güney Amerika topraklarında sıklıkla yetişen kızılcıklar, antioksidan özellik sergilemesinden dolayı uzun yıllardır süper gıdalar arasındaki yerini koruyor. Araştırmalar kızılcıkların, idrar yolu enfeksiyonu riskini azaltmada ve belirli kanser türlerinin önlenmesinde yardımcı görev üstlendiğini gösteriyor. Bu yazımızda, kızılcıkların sağlık yararlarına, onları beslenme düzenimize nasıl dahil edeceğimiz konusuna ışık tutuyoruz. İşte 5 maddede kızılcık!

100 gram çiğ, şekersiz kızılcığın besin değerleri aşağıdaki gibidir:

Kalori: 46

Su: %87

Protein: 0.4 gram

Karbonhidrat: 12.2 gram

Şeker: 4 gram

Lif: 4.6 gram

Yağ: 0,1 gram


 

Serbest radikallerle mücadele eder

Serbest radikaller adı verilen zararlı kimyasallar, yaş ilerledikçe vücutta toplanır ve oksidatif hasara neden olur. Oksidatif hasar ile kanser, diyabet, kalp hastalığı, sindirim bozukluğu, idrar yolu enfeksiyonu gibi sağlk sorunları arasında bir bağlantı olduğu bilinir. Kızılcık suyundaki antioksidanlar ve yararlı bileşikler, serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olur. Dolayısıyla kızılcıklar, vücut dokularında yaşa bağlı meydana gelen hasara karşı savaşta etkili rol oynayabilir.

Kan dolaşımını artırır

Araştırmalar, kızılcıkların arter esnekliğini artırmaya yardımcı olduğu gösteriyor. Arter esnekliği daha iyi kan dolaşımı anlamına geliyor.

Bağırsak sağlığını destekliyor

Kızılcık tüketmenin bağışıklık, ruh hali ve sindirim sağlığına iyi geldiği ve faydalı bağırsak bakterilerinde olumlu bir değişiklik yaratabileceği araştırmalarca kanıtlanmış. Ayrıca bütün ya da kurutulmuş kızılcıklarda bulunan bol miktardaki lif de kabızlığı önlemeye ve sindirim sağlığını desteklemeye yardımcı olur.

Vitamin ve mineral zenginidir

Kızılcık, başta C vitamini olmak üzere çeşitli vitamin ve mineraller bakımından zengin bir kaynaktır. Askorbik asit olarak da bilinen C vitamini, kızılcıklarda baskın antioksidanlardan biridir. Cildinizin, kaslarınızın ve kemiğinizin bakımı için gereklidir. Ayrıca kızılcıkta, manganez, E vitamini, K1 vitamini ve bakır da bulunur.

Solunum yolu enfeksiyonuna iyi gelir

Araştırmalar, kızılcık suyunun özellikle çocukların kulak ve solunum yolu enfeksiyonlarının sık yaşanmasına neden olan haemophilus influenzae azalttığını söylüyor. Ayrıca kızılcık solunum yolunu olumsuz etkileyen bakterilerle de savaşabiliyor.

Diş çürüklerini engeller

Kızılcık, içerisinde bulundurduğu proantisiyanidin isimli faydalı bileşen sayesinde dişlerdeki bakteriler ile savaşabiliyor. Bu bileşen hem asit üretilmesini engelliyor hem de dişte plak oluşumunun önüne geçiyor.

Not 1: Yukarıda sıraladığımız faydalardan yararlanmak istiyorsanız, beslenmenize dahil edeceğiniz kızılcığın tamamen doğal olmasına özen göstermelisiniz. Zira marketlerde satılani ambalajlı kızılcıkların hemen hepsi, ekstra şeker içerir.

Not 2: Kızılcık suyu , hafif asitli olduğu için asit reflüyü tetikleyebilir. Bazı insanlar kızılcık suyunun ağzında alışılmadık bir tat bıraktığını veya diş etlerini ve dudakları geçici olarak tahriş ettiğini de söylüyor.

Tags

Tavsiye edilen içerikler