Be Well

Brüksel lahanası ve faydaları

Antioksidanlar, lif ve C vitamini bakımından zengin olan brüksel lahanasına yakından bakmaya ne dersiniz?
plant spoon cutlery vegetable food cabbage

Turpgiller ailesinin bir üyesi olan, karnabahar ve brokolinin kuzeni brüksel lahanası, içeriğinde bulundurduğu antioksidanlar, mineraller, vitaminler ve bitki proteini bakımından en sevilen yeşil yapraklı sebzeler arasında konumlanıyor. Hem az kalorili hem de düşük karbonhidratlı olan sebzelerin en bonuslusu brüksel lahanasınının bir tanesinde (8 gram) yaklaşık 3 gram lif bulunuyor. O halde gelin beslenme rutinlerine adını altın harflerle adını yazdırmayı hakeden brüksel lahanasının 7 sağlık faydasına ışık tutalım.

Antioksidanlar bakımından zengindir

Brüksel lahanası gerçek anlamda antioksidan deposudur. Yapılan bir çalışmada, günde yaklaşık 2 fincan kadar brüksek lahanası yenildiğinde hasarlı hücrelerin yaklaşık %30 oranında onarıldığı sonucuna varılmış.

Lif oranı yüksektir

Brüksel lahanası içersindeki lif (pişmiş fincan başına yaklaşık 4 gram) kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur, sindirim sağlığını destekler, bağışıklığı güçlendirir ve faydalı bağırsak bakterilerinin beslenmesine yardımcı olur.

C vitamini deposudur

Bir fincan pişmiş brüksel lahanası, günlük minimum C vitamini ihtiyacının %150'sinden fazlasını karşılıyor. Ayrıca brüksel lahanası, göz sağlığına iyi geliyor, demir emilimini destekliyor ve kolajen üretimine katkı sağlıyor.

K vitamini değeri yüksektir

Pişmiş brüksel lahanası, günlük önerilen K vitamini ihtiyacının % 250'sinden fazlasını sunuyor. Bu nedenle brüksel lahanası, hem kan pıhtılaşmasına yardımcı oluyor hem de kemik sağlığını koruyor.

Enflamasyonu azaltıyor

Brüksel lahanasının anti-enflamatuar gücü, kalp hastalığı ve kanser de dahil olmak üzere kronik hastalık risklerinin azalmasına katkı sağlıyor. Hücreleri DNA hasarından koruyan anti-enflamatuar bileşikleri aynı zamanda yaşlanmayı önlüyor ve tip 2 diyabet, romatoid artrit, inflamatuar bağırsak hastalığı ve obezite gibi enflamatuar durumların yönetilmesine yardımcı olabiliyor. Yapılan bir çalışmada, turpgiller sebzelerini tüketen kadınların, kan ve idrarlarındaki iltihap seviyelerinin daha düşük olduğu gözlemlenmiş.

Hastalıklara karşı savaşçıdır

Brüksel lahanasının içeriğindeki bileşikler doğal detoksifikatörler gibi davranır. Böylelikle potansiyel zararlı kimyasallar devre dışı bırakılır veya daha hızlı bir şekilde vücuttan uzaklaştırılır. Ayrıca, brüksel lahanasında bulunan iyi miktardaki kükürtün de bakterilerin mide duvarına yapışmasını önleyerek ülser riskini azalttığı bilinmektedir.

Kan şekeri düzenlemesine yardımcı olurlar

Birçok çalışma, antioksidan gücü ve lif içeriğinden dolayı turpgiller ailesindeki sebzelerin diyabet riskni azalttığını gösteriyor. Ayrıca bu sebzeler, kan şekeri ve insülin seviyelerine de olumlu katkı sağlıyor. (Brüksel lahanası, insülin fonksiyonlarını iyileştirme potansiyeli nedeniyle incelenen alfa-lipoik asit adı verilen bir antioksidan türünü de içeriyor.)

Tags

Tavsiye edilen içerikler